duminică, 18 august 2013

Despre nudism, câteva considerente personale

Nudismul este în accepțiunea mea forma maximă de libertate pe care un om și-o poate permite, cea mai la îndemână frondă asupra statului. Deși în cultura umană dealungul timpului nuditatea nu a reprezentat un asemenea tabu ca în zilele noastre, nudismul instituționalizat - să îi spunem așa - se practică de la începutul secolului trecut. Dar ce este nudismul? Iată ce ne spune wikipedia dacă tastăm „nudism”: „Nudiștii nu consideră că nuditatea este degradantă, imorală sau indecentă, argumentând că nudismul este o stare naturală, deoarece omul se naște în stare nudă. Filosofia naturistă promovează respectul pentru propriul corp, grija pentru sănătatea proprie și prețuirea contactului cu elementele naturii. Naturiștii au convingerea că expunerea corpului nud oferă numeroase beneficii asupra sănătății fizice și psihice și că permite o mai bună acceptare propriei persoane și a semenilor. Prin nudism se promovează un înalt grad de libertate asociat ființei umane, o libertate prezentă atât în înfățișarea lor, precum și în personalitatea acestora, o personalitate integră și puternică.” După cum observați, nudismul este considerat o formă de libertate asociată ființei umane, fără ca nuditatea în sine să fie considerată degradantă, imorală sau indecentă. Așadar, faptul că stai gol/goală într-un anumit loc social (de regulă pe plajele special amenajate, dar sunt și cazuri în care nudiștii se întâlnesc și în alte spații special amenajate) nu mai este considerat o rușine așa cum marea majoritate a oamenilor etichetează nuditatea. Desigur, curiozitatea și atracția față de sexul opus există și nu cred că există nudiști care atunci când ajung pe plajă sunt total indiferenți față de celelalte persoane care stau goale, diferența față de un textilist fiind aceea că după 5 - 10 minute de „cercetare” și satisfacere a unei curiozități absolut naturale, interesul se estompează. Vorbeam cu niște amici care îmi spuneau că ei nu ar putea sta la nudiști tocmai pentru că ar fi tot timpul activi din punct de vedere sexual. Cred că asta ține de un soi de atitudine greșită pe care o au față de nuditate, dacă ar privi totul ca fiind parte din normalitate poate că ar putea și ei să se bucure de beneficiile nudismului. Prin practica de nudism cred că se înlătură acest tabu al goliciunii, odată depășită această barieră oamenii devenind - în opinia mea - mult mai deschiși, mai prietenoși, socializează mai ușor, sunt mai pașnici. Eu de fiecare dată când am mers la plajele de nudiști am întâlnit oameni care mi s-au părut mult mai deschiși și mai sociabili ca ceilalți - față de care nu am simțit nicio apropiere. Nota bene, la plajele de nudiști majoritatea oamenilor citesc sau au preocupări ce nu se regăsesc pe celelalte plaje. Nudismul nu implică (sau nu ar trebui să implice) exhibiționism sau voyeurism,mai mult, există și un cod nescris de politețe pe o plajă de nudiști. Dacă ar fi să aduc argumente pentru care eu am ales nudismul, iată câteva:
- nuditatea nu este ceva greșit. Încă din antichitate oamenii au socializat goi, exemple din epoca romană sau din civilizația grecească putându-se da foarte multe. Nuditatea a fost adusă în tabu odată cu așa-zisa civilizare a omului. Spuneam eu odată pe blog aici că nudismul este o întoarcere a omului la originea sa.
- există multe beneficii din punct de vedere medical. Începând de la aportul suplimentar de vitamina D prin expunerea unei părți mai mare de piele la soare, până la beneficiile de natura psihică, toate sunt plusuri ale practicii de nudism.
- dealungul vremurilor (inclusiv în comunism) nudismul a fost un gest de frondă asupra statului. Statul care vedeți foarte bine cât de tare ne respectă... Nudismul a fost un soi de ieșire din mulțime, mulțime care respectă toate restricțiile statului, inclusiv aceea prin care suntem învățați încă de mici că nuditatea este ceva urât, de ascuns, rușinos, pentru care oamenii trebuiesc blamați. Bine, nu cred eu că de mâine vreo 20 de oameni vor deveni nudiști din acest considerent, dar el există la mine.
- am ocazia de a-mi petrece timpul printre oameni de o foarte bună calitate. Eu de exemplu stând de vorbă cu diferiți oameni extraordinari pe care i-am întâlnit în diverse contexte, am aflat printre altele că aceștia sunt și nudiști. Desigur, nu toți oamenii de calitate sunt nudiști, dar șansele ca printre nudiști să găsiți oameni de o calitate excepțională sunt foarte foarte mari. 
- nu mai dau bani pe slip. :) 
- venind cu copiii la nudism, există șanse mai mari de a-i oferi acestuia o educație mai bună. Explicând-ui copilului care sunt diferențele între oameni, învățând-ul că toți oamenii sunt frumoși și să respecte pe cel de lângă el care este egal cu el (gol), cred că se poate accesa un nivel superior de educație decât dacă acesta ar fi educat după regimul normal de percepție. 
- am o mai bună încredere în mine și în corpul meu. Aici nimeni nu te judecă dacă ai colăcele sau dacă ești prea slab, dacă ești înalt sau scund, dacă ai chelie, fundul prea plat sau dacă sânii nu sunt „perfecți”, dacă ai pielea creponată datorită vârstei sau dacă ai uitat să îți îngrijești subțiorile. Nudiștii pur și simplu se bucură de natură, de conexiunea dintre ei (împart aceleași convingeri), de libertate, de viață.
- nudiștii sunt mai sociabili. Desigur, poate nu vă pasionează ca atunci când mergeți la plajă să mai și socializați, dar dacă intenționați să o faceți, aveți șanse însutit mai mari să puteți lega o prietenie cu un nudist decât cu un textilist.
- este o senzație foarte plăcută. Să stai gol la soare, să înnoți gol, etc sunt activități plăcute, pe care deși inițial unii oameni le-au marginalizat, odată ce le-au încercat (mai la vedere sau mai ascuns) au rămas cu impresii pozitive și unii chiar au devenit nudiști cu acte în regulă.
- în plus, atât de mulți oameni care practică nudismul peste tot pe planeta asta nu se pot înșela. Nudismul se practică mai peste tot pe planeta asta unde oamenii sunt liberi, deci nudismul este și un turnesol al libertății individului. Statistic, pe oriunde exista cât de cât o brumă de libertate există și un număr din ce în ce mai mare - cred eu - de nudiști, care nu cred că au cum să se înșele.
- nudiștii sunt mai open-mind-ed. Inclusiv alegerea aceasta îi recomandă astfel. Un om mai deschis la minte este mai frumos decât unul care stă închis în „nu”-uri, în șabloane, în ceea ce îl învață „societatea” că este bun, în frici și închistări.
- te bronzezi uniform. Dacă la bărbați asta este total nesemnificativ, în cazul femeilor poate fi ceva pozitiv.
Nu doresc în mod explicit să mergeți acum la mare și să încercați nudismul, doresc doar să lămuresc niște aspecte de ordin conceptual cu privire la motivele pentru care eu am ales nudismul. Din punctul meu de vedere cei care pierd sunteți voi, textiliștii, dar cum fiecare om are dreptul să își construiască un sistem de valori la care să se raporteze în viață, așa și eu am ales - printre altele - nudismul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu