marți, 23 martie 2010

Welcome to Pyogyang (North Coreea)

Cred că sistemul social aşa cum este el organizat acum va suferi un crunt faliment. Infracţionalitatea va atinge cote greu de suportat de oamenii normali şi o mare schismă se va produce în modul de concepere al dreptului penal. Sunt genul care ar condamna la moarte pe oricare criminal care a săvârşit fapta cu vină. Cred că violatorii ar trebui arşi pe zona genitală cu acid sulfuric. Hoţii ar trebui puşi la muncă silnică, iar dacă strâng 3 condamnări ar trebui puşi la muncă silnică pe viaţă. Consider că unele libertăţi nu sunt binevenite. Omul ar trebui - spre exemplu - să poată să-şi aleagă orientarea sexuală, dar să îi fie interzis a se afişa în public cu aceasta. Aici aş suferi un pic şi eu, căci pe această linie cred că s-ar elimina nudismul, dar cred că voi supravieţui... Drogaţii şi drogurile ar trebui interzise, iar deţinerea de astfel de substanţe cred că ar trebui pedepsită aspru, mai aspru decât hoţii, eventual precum sistemul chinezesc sau nord coreean, cu moartea. Unele genuri de muzică consider că nu sunt binevenite. Toţi oamenii ar trebui să aibă servicii. Statul ar trebui să asigure loc de muncă şi un trai decent fiecărui cetăţean. Politicienii care nu dovedesc ataşament faţă de ţara lor ar trebui "degradaţi". Toate infracţiunile comise cu vină cred că ar trebui pedepsite mult mai aspru decât sunt pedepsite azi. Statul ar trebui să deţină principalele resurse ale ţării: curent electric, gaz, etc. Bine, când spun asta am în vedere un stat care face totul pentru cetăţeni, nu unul precum statul comunist român. Poliţia ar trebui să impună respect. Poliţiştii care se dovedesc corupţi ar trebui pedepsiţi şi ei.
Un astfel de sistem e utopic. Nu va exista pedeapsă care să descurajeze infracţionalitatea. Până la urmă, aşa cum este azi, sistemul legal mondial este în spiritul creştin. Domnul Dumnezeul nostru ne spune că "a mea e răzbunarea". Textul meu de mai sus nu este unul în spiritul creştin, ci mai degrabă în spiritul "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte". Dar probabil că se impune un astfel de sistem social. În Brazilia de exemplu sunt cartiere întregi din Rio de Janeiro unde poliţia nu mai intră de frică. Se tem pentru viaţa lor. Poliţiştii. Interlopii se ciuruiesc între ei cu kalaşnicoave şi zilnic mor oameni nevinovaţi în schimbul de focuri.
Dacă nu se iau măsuri, lucrurile care acum ne miră şi ne siderează vor deveni banale peste 10 - 20 de ani. Interlopii vor acapara lumea. Ştiu că sună retard, dar asta cred eu, cu tărie. Deja controlează o incredibil de mare parte din Terra. Deja.

P.S.
Dacă unii dintre voi îşi vor schimba părerea despre mine nu vă voi "condamna".

7 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) minunat :) extremism la maxim :) fiecare afirmatie a lui timi poate fi combatuta -dezvoltata intr-o lucrare de doctorat. inasprirea pedepselor? politia si justitia 'isi trag partea din infractiuni'? autorul unui omor - dar doar care a actionat cu premeditare - executat? (cum? in chinuri groaznice? eventual resuscitat si din nou executat? iar ceiallti?mai cu blandete?)exces de violenta din partae politistilor? etc
    stimabile 'om' timi, din pacate cred ca reprezentati asa o categorie exstinsa de 'oameni de bine' care vad lumea, societatea, viata monocolor incat imi e mila dar si groaza ca poate, la un moment dat, veti avea o bucatica de putere care sa va permita sa puneti in practica (daca zic executare deja vad 3/4 din populatia globului la inchisoare/in cer/in iad) ce exprimati aici cu atata pasiune.
    numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Eva,
    probabil ca daca se va ajunge si la noi la situatia din America latina unde in zeci (nu e exagerare0 de orase politia e numai o idee, este numai un concept, fara sa existe cu adevarat, daca se va ajunge si la noi la schimburi de focuri in care sa iti pierzi pe cineva drag, daca se va ajunge sa iti fie frica sa mergi la serviciu din cauza "legii strazii", cred ca atunci vei simti asa o boare de idee de razbunare, de dorinta ca libertatea sa nu insemne libertatea de a te ucide, de a fi drogata de ceilalti si libertatea de a plati taxa de protectie.
    Extremism nu este la noi. Extremism este la cei care ne fac rau, care ne rapesc (suna poetic) libertatea de a visa si viitorul.

    RăspundețiȘtergere
  4. se face o confuzie intre politie si justitie - a se vedea numeroasele cazuri de punere in libertate pentru ca indivizii in cauza 'nu prezinta pericol social'. iar in degrigolada in crestere exponentiala si footaiul maxim la care suntem supusi de cei din varful piramidei economice&politice la ce bun sa mai respecti normele - de orice tip?

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna intrebare. Eu cred totusi ca exact aceasta abordare de genul "de ce sa respect euregula daca ceilalti nu o respecta" a dus la aceasta degringolada si comportament iresponsabil. Ideea ar fi ca tot mai multi sa inceapa sa spuna "uite, eu respect acea autoritate tocmai pentru ca ceilalti nu o respecta desi ar trebui, eu sunt mai dezvoltat spiritual decat cei care actioneaza instinctual, animalic, retard, retrograd". Ideea e sa castige binele incele din urma (si va castiga) si de a lupta de partea binelui.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tocmai asta incercam si eu sa spun: indivizii care sunt criminali si infractori de drept comun ies din inchisoare pentru ca ala deface justitia nu pateste nimic daca ia 200.000 de euro ca sa elibereze un nenorocit din asta. El nu are respect pentru nimic, pentru cetateanul de rand care va fi o potentiala viitoare victima. Nu pateste nimic pentru ca nimeni nu ii face nimic, nicio autoritate, niciun organ al dreptatii, etc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere