luni, 19 octombrie 2009

Despre comunişti şi despre noi, partea a 7-a

15.000. Acesta este numărul oamenilor fără adăpost înregistraţi în România. 15.000 de drame, 15.000 de insuccese ale economiei de piaţă, ale politicii nonsocialiste, ale lăcomiei şi nepăsării. Oamenii ăştia poate că au fost ceva profesori, ingineri, maiştrii, poate că au fost ceea ce sunteţi voi acum. Ideea e că nu au reuşit în viaţă, că li s-a luat ceva care i-au plasat în această categorie în care statul nostru nu investeşte nimic. Nu face nimic pentru a rezolva situaţia, nu îi ajută, nu le dă nicio şansă.
Nu a fost aşa întotdeauna. Era o vreme când statul "te lua de pe stradă" şi îţi dădea un loc de muncă, fie că era vorba de şofer de basculantă la Canal sau macaragiu la Casa Poporului. Îţi dădea o şansă. Nu ştiai să faci nimic, te învăţa, chiar dacă metodele erau adaptate vremurilor şi năravurilor... Pe oamenii ăştia nu îi vedeam decât în clipurile de propagandă, filmate prin "vest", niciodată pe stradă. Sărăcia nu era atunci sinonimă cu "nimic", ci cu garsonieră în Ferentari, nu cu lipsa unui duş ci cu lipsa unui video sau a televizorului color, nu cu foamea cruntă ci cu lipsa respectului între tovarăşi. Sărăcia de atunci nu era atât de lucie ca sărăcia de azi, nu era atât de degradantă, nu era atât de grotească.
Poate că unii dintre oamenii care sunt azi în situaţia aceasta incredibilă şi-au meritat soarta, dar statul nu ar trebui să îi judece, pentru asta există Dumnezeu. Ar trebui în schimb să termine cu certurile şi să pună "osul" la treabă, să nu mai creeze şomeri, să ofere ceea ce îmi garantează Constituţia României, demnitate şi şansă, ar trebui să îi ajute pe cei slabi şi să îi încurajeze pe cei întreprinzători. Statul de fapt este primul care încurajează furtul, necinstea, mita, impostura şi altele de acest tip. Statul s-a ridicat împotriva individului. În comunism individul era ţinta principală, care trebuia să fie egal, fericit, prosper. Individul trebuia îndoctrinat, trebuia să fie supus şi docil. Statul comunist a păcătuit prin negarea lui Dumnezeu, astfel că - aşa cum s-a mai întâmplat de nenumărate ori în istoria celor care au negat Dumnezeirea - el a fost supus pieirii.

5 comentarii:

  1. "... Statul comunist a păcătuit prin negarea lui Dumnezeu..."

    Numai?!

    Sa fim seriosi!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu numai. Crimele si nedreptatile au fost atat de multe incat mi-ar trebui 2 ani sa le insir aici.
    Eu nu incerc sa ii reabilitez pe comunisti (in ochii mei) ci incerc sa arunc o privire lipsita de incarcatura emotionala si ura (aparent motivata) cu care am fost invatat sa privesc acest sistem. Constat ca daca incerc sa gandesc de unul singur am ceva surprize, uimirile mele devin tot mai mari, constat ca acesti comunisti nu au facut TOTUL gresit. China a adoptat un soi de Perestroica care o va aduce in 10 ani pe locul 1 intre tarile lumii, asta desigur cu o conducere comunista. Cum comentati asta? Pai nu era comunismul retrograd si neperformant?
    Comunismul din Romania si-a omorat preotii, dar cred ca putea foarte bine sa convietuiasca cu ei.
    Comunismul din Romania si-a omorat intelectualii, dar cred ca putea sa convietuiasca cu ei.
    Intrebarea care se naste in mod logic este daca intelectualii si preotii erau dispusi sa traiasca cu comunismul, sau considerau din start acesta ideologie ca gresita. Si de ce considerau aceasta ideologie atat de putin potrivita pentru natura umana?

    RăspundețiȘtergere
  3. Unu din defectele mele este ca detectez cu surinta sofismele fata de care am o marita alergie.

    China nu mai are de mult o conducere comunista, decat una pur teoretica ; din considerente ...practice!

    Foarte succint: comunismul este o utopie pentru simplul motiv ca distruge competitia, competitivitatea , deci progresul.

    Incercarea de resuscitarea a ideologiei comuniste este sortita esecului. Am trait acea perioada si nu voi putea uita; cand ma sculam la ora 4 ca sa pot lua lapte pentru copii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Din nefericire constat ca nu ai citit raspunsul meu si ai raspuns intr-o oarecare inertie actionand dupa sablonul clasic de gandire "comunistii sunt rai pentru ca nu se gasea lapte".
    1. Eu am spus foarte clar ca NU incerc sa ii reabilitez pe comunisti, nici chiar in ochii mei. Deci NU.
    2. Comunismul este o utopie, sunt de acord cu tine. Dar in aceasta utopie erau si parti (foarte multe zic eu, e doar o opinie pur personala) care functionau mult mai bine si mai eficient decat functioneaza in "economia de piata". Daca vrei dau si cateva exemple: reciclarea. Si la comunisti ca si in tarile "dezvoltate" reciclarea se facea cu forta, impus, fara sa se tina seama de optiunea personala. Rezultatul: si in Franta si in Romania comunista se recuperau foarte multe materiale care erau repuse in circuitul lor firesc. Sa nu vii sa imi spui ca in Franta nu a obligat nimeni pe nimeni sa recicleze, caci voi considera ca nu esti foarte corect informat.
    3. Spui ca incercarea de resuscitare a ideologiei comuniste e sortita esecului. Care resusitare? Ideologia nu a "murit" niciodata, ea exista, a existat si va exista si pe viitor, va fi predata la cursurile de sociologie politica, va fi tema de examen si de cercetare si pe viitor. A, ca este o ideologie care la noi LA ROMANI a capatat deseori aspecte grotesti, este altceva.
    Din punctul meu de vedere gandesti ca un nord-american, ceea ce nu este in sine foarte bine. Americanii au iesit in strada sa protesteze contra comunismului dupa ce Obama a avut un scurt discurs semi-stangist, in care propunea ceva protectie sociala mai mare pentru elevii din scoli. Atat de imbecilizati sunt americanii, incat ei considera orice actiune care nu le place ca si comunista.
    Si mai e ceva (citat de la sting): "Russian have children too"...

    RăspundețiȘtergere
  5. "China nu mai are de mult o conducere comunista, decat una pur teoretica ; din considerente ...practice!"

    Nu inteleg, China este sau nu este comunista in opinia ta? Si daca e, cum ziceai ca e cu sofismele alea? Sau te deranjeaza numai sofismele altora? :)
    Sau nu e? Pai cum nu e daca puterea de la Beijing este autodeclarata comunista? Poti explica de ce o tara care este comunista, cu partid comunist si toate cele apare in viziunea ta ca fiind necomunista? Pe mne recunosc ca m-ai pierdut, nu am mai reusit sa urmaresc rationamentul.

    P.S.
    Daca in China comunismul de tip perestroica a reusit, inseamna ca sistemul comunist ar putea reusi. Ca nu a reusit in Europa de Est, Cuba, Vietnam si Rusia e altceva, dar ca nu poate reusi nicaieri este contrazis de China.

    RăspundețiȘtergere