luni, 6 decembrie 2010

Ferentari vs Pipera

Am trecut ieri prin Pipera. Drumuri nasoale, pustietate şi mai ales întuneric. Dai minim 100.000 heuro pe un apartament de 2 camere în Pipera (80.000 apartamentul şi 10.000 locul de parcare, adică tu unul şi soţia unul) şi ieşi seara cu lanterna, căci dacă nu ştii zona exista şanse mari să te loveşti la ouă. La fel de întuneric este de regulă şi pe strada Ermil Pangrati, unde de 7 ani e întuneric beznă. Infrastructura din Pipera lasă de dorit, nu puţine fiind poveştile în care după o ploaie ai nevoie de cizme de cauciuc dacă vrei să ieşi pe stradă. În caz de ninsori mai serioase ai nevoie de un SUV pentru a ajunge la serviciu în timp util.
Am trecut mai demult prin Ferentari. Am rămas cu gura căscată. TOATE drumurile sunt asfaltate, copacii daţi cu var, pe jos curăţenie. Mă şterg bine la ochi, poate nu am văzut eu bine. Trotuarele arată impecabil şi toate casele sunt racordate la reţeaua de canal. Canale sunt din 50 în 50 de metri. Seara poţi să mergi cu luminile pe poziţie, nu ai nevoie de faza mică, căci funcţionează mai toţi stâlpii de iluminat, care sunt conform standardelor din 50 în 50 de metri. Am văzut vre-o 2 stâlpi care nu luminau, dar nu era întuneric, căci lumina venea suficienta de pe celălalt trotuar. În Ferentari probabil că nu costă 100.000 un apartament, de banii ăştia probabil că îţi iei casă ţapănă. Sunt nişte case prin acest cartier de te lasă mut de admiraţie. Bine, nu comentez cum s-au făcut banii de aceste case, spun doar că sunt frumoase, parter, etaj + mansardă locuibilă. Şi încă ceva care e interesant în Ferentari, cred că am văzut cele mai multe BMW-uri în aceeaşi unitate de timp şi spaţiu...
În Pipera locuiesc de regulă oameni care au ceva mai mulţi bani decât venitul minim pe economie. În Ferentari locuiesc majoritatea ţigani (nici nu mai ştii cum să le spui acum, că se declară discriminaţi). Aici e avantaj Pipera. Dar şi în Pipera am găsit ciumpalaci din ăştia de bani gata, cu femei din plastic (numite şi strâmbe), cu nelipsitul BMW, cu gel în păr şi nisip ăn loc de minte. Cumosc cel puţin o persoană, o familie formată din 4 persoane, care sunt nişte oameni extraordinari, aşa cum unii nu au şansa să întâlnească toată viaţa, cu bun simţ, cu obraz, oameni buni la suflet, cu sute de calităţi, care locuiesc de 2 generaţii în Ferentari. Şi sunt foarte fericiţi.
Eu nu am bani nici să trec strada, deci de casă nu poate fi vorba deocamdată. Dar spun că dacă mi-ar cădea o pleaşcă (nu o să îmi cadă) iau în calcul şi o gospodărie la casă în acest cartier Ferentai şi scot oarecum din calcul Pipera (scufundată în cvasile pene de curent şi în omniprezentul întuneric).

3 comentarii:

  1. :) No, amu ma-nţălăji dice nu vreu să stau în Bucuresti?

    RăspundețiȘtergere
  2. calatoresti prin tara, carevasazica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu calatoresc, sau nu calatoresc departe, doar pana la Peris, la vre-o 40 km distanta de Bucuresti.
    Radule, orica stai in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj, Tg Mures, oriunde vrei tu, in oricare oras, exista si pozitive si negative, exista si cartiere cu pretentii in intuneric, si cartiere rau famate bine aranjate. Peste tot exista si oameni ok si oameni naspa. Asta cu "d'aia nu vreau in Bucuresti" este o falsa problema. Si Clujul de exemplu - pe care l-am vizitat - m-a impresionat si fain si negativ. Am nimerit niste catacombe din alea de nu mai stiam cum sa plec de acolo. La Brasov am avut aceleasi senzatii: centrul minunat, mirific, apoi mai la periferie te lua cu racori - si nu de la frig. Sibiul la fel: in centru este rupt parca din alta tara, zici ca ai emigrat in vest, dar in cartiere totul era rupt, strazi, cladiri, oameni, etc. Asa ca si in Bucuresti, exista si zone faine, in care sa mergi cu cineva sa ii prezinti orasul, exista si locuri darapanate. Pe mine m-a frapat ca in cartierele cu pretentii de basini, gen Dorobanti si Pipera, lipseste un minim de confort, in timp ce intr-un cartier de tigani (80% cred ca sunt tigani in Ferentari) exista elemente ale modernismului si progresului care lasa multe cartiere mai bine famate in spate. Apropos, stii cine e primar in Ferentari?

    RăspundețiȘtergere