miercuri, 12 august 2009

Despre comunişti şi despre noi, partea a 5-a

Mai mult o adenddă a subictului, dar cu ceva tangenţe, aşa că l-am postat aici, în subiectul meu despre comunişti.

Bun, să intrăm în subiect.
Există şi a existat deseori campanii de informare sau dezinformare pe care oamenii aflaţi la putere le folosesc în actul de guvernare. Astfel, comuniştii se foloseau de propagandă pentru a induce o stare pozitivă populaţiei, o stare de învingători, de mândrie de apartenenţă la sistemul socialist în antiteză cu sistemul democratic. Ni se spunea că producţiile nostre sunt mai mari, că produsele sunt mai bune, că boierii exploatau oamenii şi nu îi plăteau, etc. Numai că în "underground" a existat dintotdeauna o rezistenţă, rezistenţă care a avut - conform opiniei mele - 2 linii distincte:
1. rezistenţa "omului de rând", a fermierului sau a micului meseriaş, a omului liber care a continuat să gândească liber chiar şi în ciuda propagandei. Omul ăsta s-a refugiat în munţi, a rezistat torturilor şi umilinţelor din închisori, a scris liber şi a murit la fel de liber. Omul ăsta e reprezentativ pentru poporul român, popor ce a ţinut piept (scuze pentru limbajul de lemn) tuturor vicisitudinilor şi tuturor ambiţiilor, fie că vorbim de huni sau de otomani sau alte neamuri din astea mai "cuceritoare"... Omul ăsta care a rezistat şi s-a martirizat în numele poporului meu merită mult mai mult decât îi pot oferi eu la schimb acum în anul 2009...
2. rezistenţa boierului. Rezistenţa celui de viţă nobilă, care şi-a folosit toate relaţiile pentru a face lobby contra comuniştilor şi care avea un interes altul decât cel naţional. Interesul său era unul revanşard faţă de "nedreptatea" pe care el credea că o trăieşte, nedreptate obţinută din naţionalizarea averii lui şi a familiei lui. Dar oare să fie aşa? Cu alte cuvinte, întrebarea mea este dacă a fost asta o nedreptate sau un act justiţiar din partea divinităţii? Păi ia să stăm să analizăm: oare boierul ăla a făcut bani din afaceri cinstite? Un boier oriunde în lume face bani din afaceri cinstite? Să zicem că facem referire la un boier român, a făcut el şi generaţiile de dinainte bani cinstiţi sau i-a exploatat pe fermieri prin muncă silnică şi înfometare, prin nedreptăţi şi abuzuri? Sau au făcut să zicem boierii brazilieni bani cinstiţi sau au omorât prin muncă milioane de negrii - sclavi, genocid de care, culmea, nimeni nu pomeneşte în era modernă... Şi aşa pot continua cu exemplele făcând referire la oricare boier de pe oricare meridian. Şi când mai apare câte un sistem din ăsta de genul comuniştilor sau a regimului lui Chavez, pe bune că îţi vine să te gândeşti mai serios la ce s-a întâmplat prin istoria asta.
Eu oricum cred cu tărie că viaţa e dreaptă !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu